İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

3 Adımda Programatik Reklamcılığa Giriş

Bir yıldan biraz uzun bir zaman içinde tüm dijital medyanın yüzde 82’si programatik ile satın alınacak. Özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için avantajlar sunacak yeni dönemi iyi anlayan iş sahipleri piyasa paylarını daha iyi noktalara getirebilirler. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar…


Programatik reklamcılık dijital pazarlamayı değiştiriyor – hem de çok hızlı şekilde-. Kısa süre içinde tüm dijital medyanın yüzde 82’sinin programatik medya satın almalarından oluştuğunu göreceğiz. Bu, küçük işletme sahipleri için iyi bir haber. Programatik herkese dijital pazarlama konusunda adil bir sıçrama imkanı sunabilir. Büyük markalar premium mecralardaki en iyi alanları satın aldıktan sonra geride kalan envanterden pay almak için savaşma dönemi geride kalıyor. Oyun alanı dengelendi.

KOBİ ölçeğindeki işletmeler kitlelere geçmişte sınırlı dijital seçenekler arasından erişebilirlerdi. Örneğin; insanların e-posta adreslerini toplamak ve onlara düzenli mail marketing yapmak bugün hala yaşayan o eski taktiklerden biridir. Arama moturu reklamcılığı da trafik elde etmek isteyenler için anahtar kelimeyle ilgilenen kişilere ulaşmak açısından iyi bir seçenekti ve halen öyle.

Fakat konu hedef kitleye standart banner reklamcılığıyla ulaşmaksa bu her zaman zordu. Markalar kampanyaları için reklam gösterimleri almak istediklerinde yayıncılar veya reklam ağları ile anlaşmalar yapmakta, bu anlaşmalar; telefon görüşmeleri, e-postalar, pazarlıklar ve diğer birçok adımı gerektiren sıkıcı hatta iki ileri bir geri diyebileceğimiz işlemler zincirini doğurmaktaydı

Programatik reklamcılığın sunduğu imkanlar sayesinde işletmeler geleneksel medya satın almanın doğurduğu süreç ve riskleri rakiplerine bırakabilecekler.

Büyük Dengeleyici: Programatik

Eskiden, reklam hedeflemesi tamamen doğrusaldı. Örneğin; tekne üreten ve satan bir işletme, kitleyi araştırıp, kampanyasını önceden planlayarak kitlelerinin hangi sitelere göz atabileceğini belirlemek ve doğrudan bu yayıncıdan gösterim satın almak zorundaydı. Bugün ise bu karışıma teknoloji eklenmiş durumda.

Açık artırmaya dayalı programatik satın alma ve kullanılacak yazılımlar yoluyla, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) reklam gösterimleri için ulusal markalarla rekabet edebilmekteler. KOBİ’ler, gösterim satın almak için yayıncılarla olan ilişkilerini güvence altına almak yerine Talep Taraflı Platformlar (Demand Side Platform- DMP) aracılığıyla otomatik olarak medya envanterine erişebilmekteler.

Programatik reklamcılık sayesinde envanter fiyatları sabit yerine değişken olarak konumlanmakta ve satın alan taraf gücün büyük kısmını elinde tutmakta. Örneğin, eğer müşteriniz bir iş dergisini okuduğunu biliyorsanız onunla aynı veya ona benzer kitleleri web genelinde yakalayabilirsiniz. Bugün, farklı kitleleri konuma, demografik özelliklere ve diğer kriter kümelerine göre doğrudan hedefleyebilirsiniz. Kampanya sonunda ödeyeceğiniz tutar, en başta ödemeyi planladığınız tutara göre şekillenecektir. Hedeflediğiniz gösterimi alabildiyseniz bu başarılı bir sonuçtur, eğer alamadıysanız açık artırma tekliflerinizi yenilemeniz gerekecek.

Doğru planla KOBİ’ler belirli kitleleri hedef alabilir ve pazarda önemli bir yer kazanabilirler. Potansiyel yatırım getirisi (ROI) artışı önemlidir: Programatik reklamcılık, ne tür bir içeriği görüntülediklerine bakmaksızın markanızı doğru gözlerin önüne çıkarır. Programatik yolculuğuna aşağıdaki 3 adımla başlayabilirsiniz:

1- Algılanan engelleri kaldırın.

Büyümekte olan KOBİ’lerin çoğu zaten masaüstü, mobil, sosyal ve belki daha da fazla reklam biçimi karışımını kullanmakta. Bu karışıma yeni bir taktik daha eklemek kaynakları sınırlı bir KOBİ için erişilmesi zor gözükebilir. Gerçekte ise, programatik dijital medya satın alımını kullanmak oldukça kolaydır. Süreci otomatikleştiren araçlar her zamankinden daha ulaşılabilir bir durumda. Programatik reklamcılıkla ilgili en iyi uygulama örneklerine ve kaynaklara kolaylıkla ulaşabilirsiniz ve bunlar çoğu zaman ücretsizdir.

DSP’ler kendi kendilerini idare edebilen yapılar olsa da öte yandan size yeni bir pazarlama yöntemi öğretebilirler. DSP’leri personelinizi destekleme, iş hedeflerinizi anlama ve alternatif yaklaşımları test etme konusundaki esnek olma yeteneklerine göre değerlendirebilirsiniz. Ek olarak, reklam teknolojisinin temelini oluşturan -reklam sunumunu-anlamak için zaman ayırmalısınız. Daha fazla bilgi ve eğitim almak, pratik yapmak için daima yeni fırsatlarla karşılaşacaksınız, bunları değerlendirin.

2- Hedef odaklı bir plan yapın ve planınızı harekete geçirin.

Programatik reklamcılık ile hedeflediğiniz miktarda gösterim elde edemiyorsanız, eşikleri yeniden ayarlamanız gerekecek. Sonuç olarak reklam seçeneklerinizi işletme veya pazarlama hedefleriniz belirler. Programatik medya süreçleri için ister şirket içi isterseniz dışardan bir iş ortağı ile çalışın, ilk adım pazarlama hedeflerinizin iyi anlaşılması ve sizi hedeflerinize ulaştıracak planın iyi optimize edilmesidir.

Örneğin; tüketicilerin yüzde 85’inin mağaza içi alışveriş tercih etmesi nedeniyle KOBİ’lerin fiziksel insan trafiğini hedeflediği bilinen bir gerçek. Bu durumda, konuma dayalı mobil reklamlar mükemmel bir ilk adım olabilir. Mobil cihazlar, kullanıcıların ilgisini çeken şeyler hakkında benzeri görülmemiş veriler sunar. Birçok tüketici, konuma dayalı reklamcılık ve diğer mobil hizmetlerin bir parçası olmaktan mutluluk duyar.

Bu durum, nerede olursa olsun ürününüzle ilgili insanlara ulaşmanızı sağlar. Yakın zamanda bir rakibe veya sizin ürünlerinizle tamamlayıcı ürünler satan bir işletmeye giden müşterileri hedefleyebilirsiniz. Fiyat araştırması yapan veya uygun seçenekleri arayan insanları yakalayabilirsiniz.

Hedefli programatik reklamcılık; yerel bir TV veya radyo reklam spotuyla birkaç balık tutmaya umut bağlamak yerine yeminizle en fazla ilgilenen balıkları izlemek için bir radar gibi çalışacaktır.

3- Takip edin, test edin ve ayarlayın.

Evet, iş kararlarını sağlıklı hale getirmek için verileri kullanmak yeni bir fikir değil. Aslında küçük işletmelerin yarısından fazlası, analizin büyümeyi izlemek için çok önemli bir gereklilik olduğuna inanıyor. Programatik reklamcılığın en büyük avantajlarından biri; kampanyalarınızın performansıyla ilgili değerli verilerin parmak uçlarınızda olmasıdır. Kampanyaları izleyebilir ve optimize etmek için bu bilgileri gerçek zamanlı olarak kullanabilirsiniz.

İlk adım önemli kararlar verecek kadar istatistiksel veri toplamaktır. Hedef kitlenize ulaşmak için birden fazla yol kullandığınızı varsayalım. İyi yatırım getirisi elde etmek için reklam bütçenizi nereye aktaracağınız konusunda sağlıklı bir karar verebilmek için her bir yola ait yeterli performans verisi elde etmeniz çok önemlidir.

Hangi sitelerin en iyi çalıştığına, en iyi dönüşümü günün hangi saatlerinde aldığınıza veya hangi kreatif görsellerin en iyi dönüşüm yarattığına göre kampanyalarınızı eleyebilirsiniz. Küçük çaplı değişikliklerden en büyük ayarlamalara kadar optimizasyon işlemlerinin hepsi veriye dayanarak şekillenir.

Programatik reklamcılık –henüz- TV, radyo veya dergi reklamları kadar yerleşmiş bir reklam metodu değil. Fakat daha fazla beklemeden bütçenizi en uygun kitlelere ulaşacak şekilde kullanacak yolları bulmalısınız. Büyük işletmelerin daha fazla kaynağı olabilir, programatik reklamcılığın güzel tarafı; küçük ve orta büyüklükteki işletmelere büyük oyuncularla aynı araç ve uygulamaları kullanma imkanı sağlamasıdır. Eğer öğrenme konusunda istekli davranıp pratiğe geçebilirseniz hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Oğuz Bahadır

Kaynaklar:
www.business.com, www.thinkwithgoogle.com, www.edwardsturm.com, www.centro.net

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın