İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gerçek Zamanlı Açık Artırma (RTB) İçin Doğru Sanılan 5 Efsane

rtb houseDijital reklamcılıkta rekabetçi olmak ve başarılı kampanyalar yürütmek için gerçek zamanlı açık artırma, dijital pazarlama uzmanları ve reklam ajansları için bir standart haline geldi. Ancak bu konuda hala doğru sanılan önemli yanlışlar bulunuyor. RTB House Türkiye Ülke Müdürü Okay Tuğ, RTB hakkında en fazla konuşulan ve doğru sanılan 5 efsaneyi açıklıyor.


Okay Tuğ
Dijital reklamcılıkta rekabetçi olmak ve başarılı kampanyalar yürütmek için gerçek zamanlı açık artırma, dijital pazarlama uzmanları ve reklam ajansları için bir standart haline geldi. Ancak bu konuda hala doğru sanılan önemli yanlışlar bulunuyor.

RTB House, dijital reklamcılığın hızla yükselen kavramlarından gerçek zamanlı açık artırma (RTB) konusunda doğru sanılan yanlışları açıklıyor. Kullanıcı davranışlarını temel alarak kişiselleştirilen mesajlar oluşturulmasını sağlayan RTB, reklamcıların sadece detaylıca hedeflenen müşterilere ulaşmasını sağlıyor. Ancak RTB gibi modern teknolojiler bazı durumlarda yanlış anlaşılabiliyor.

RTB House Türkiye Ülke Müdürü Okay Tuğ, RTB hakkında en fazla konuşulan ve doğru sanılan 5 efsaneyi şu şekilde özetliyor:

EFSANE 1: RTB ucuz yollu trafik satın alma fırsatıdır

RTB, geniş bir hedef kitle içerisinde satın alma yapmanızı sağlayabilir ancak hedefli çözümlerin merkezinde RTB yer almaz. RTB reklamları satın aldığınızda, doğrudan satışa dönüşebilecek kaliteli ve yüksek potansiyeli bulunan trafik elde etmiş olursunuz. Geniş kitlelere gitme hedefi güden reklamcılık çoğu zaman daha ucuz bile görünebilir ancak trafik kalitesinin düşüklüğü tıklama (CTR) ve etkileşim oranlarının daha düşük gerçekleşmesine sebep oluyor. Ayrıca RTB sayesinde etkin bir yatırım geri dönüşü (ROI) için ne kadar ödemek gerektiğini de kontrol altında tutmak mümkün.

Gerçek: RTB, en etkili maliyetlerle kaliteli trafik satın almanın en iyi yoludur. Reklam yerleştirmeleriniz etkin olmayan kitle reklamcılığı yerine çok daha kesin hedefler özelinde gelişir.

EFSANE 2: Reklamlarınızın nerede gösterileceğini bilmezsiniz

Akıllı bir RTB reklamı hedef kitleyi takip eder ve tanımlanmış kullanıcıların ziyaret ettiği web sitelerinde görüntülenir. Çoğu durumda yerleştirmenin nerelerde yapıldığı bilinir ama zaten reklamın nerede olduğundan ziyade kimin reklamı gördüğü daha önemlidir.

Gerçek: RTB ile reklamınızın nerede göründüğünden çok kime göründüğü önem taşır.

EFSANE 3: RTB reklamları düşük kalitede yerleştirme getirir

En fazla reklam veren şirketler kampanyalarında artan şekilde RTB modellerini kullanıyor ve birçok yayımcı da RTB’ye adapte oluyor. Seçkin alanlar için her geçen gün daha fazla açık artırma ya da RTB kullanılan standart artırma modelleri tercih ediliyor.

Gerçek: Seçkin alanların RTB reklamlarına satışı hızla artıyor.

EFSANE 4: RTB’nin uygulamaya alma maliyeti çok yüksektir

RTB’nin ilk kullanıcıları, RTB kampanyalarının başlangıcında yüksek maliyetlerle karşılaştılar. Ancak self servis çözümlerle birlikte yüksek başlangıç bütçeleri neredeyse tamamen ortadan kalkarken, reklam verenlerin kendi finansal durumlarını göz önüne alarak hedefli kampanyalar düzenlemeleri mümkün oluyor.

Gerçek: RTB üzerinde harcanan bütçe yeniden tanımlanabilir ve böylece reklam verenler sadece sonuç aldıklarında ödeme yapabilirler. Bazı şirketlerin yüksek başlangıç ücretleri talep ettikleri doğru olmakla birlikte birçok yeniden hedefleme şirketi, önceden belirlenmiş başlangıç ücretlerini ortadan kaldırıyor.

EFSANE 5: RTB yalnızca çevrimiçi mağazalarda çalışır

RTB modeli doğrudan yanıt alma mantığıyla çalışır. Hızlı ve etkin şekilde etkileşim yaratılmasını için davranışsal karakteristik özellikleri belirlenmiş, en fazla umut vadeden kullanıcılara odaklanır. Böylece üreticiler daha fazla görünürlük elde ederken mağazalar da aynı maliyetin içinde kalarak fazladan trafik alabiliyorlar. Bu sayede tam anlamıyla kazan-kazan modeli ortaya çıkıyor.

Gerçek: İşbirliği seçeneklerine sahip olan üreticiler için RTB çözümleri, tercih edilmeye başlandı ve hızla popülaritesini artırıyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın