İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

IAB İlk Programatik Satın Alma Tanıtım Belgesi’ni Yayınladı

Programatik Satın Alma’nın Avrupa’daki aydınlatıcı ve büyümesini destekleyici çalışmaların ilki başlatıldı.

IAB Avrupa, sektörü eğitici faaliyetler yürüterek ve Avrupa’nın önemli pazarlama araçlarından biri olarak kullanılmasını teşvik edici stratejiler üreterek “Programatik Satın Alma”nın gelişimini destekliyor.
IAB Avrupa’nın AdEx Benchmark 2013 Raporu’na ve IAB Avrupa, WARC ve AppNexus’un son araştırmasına
göre; Programatik dijital reklamcılığın hem satış hem de alış alanlarında büyük bir etkiye sahip ve bu etki büyümenin önemli lokomotiflerinden biri. Bununla birlikte,programatiğin gelişimi, reklamcılık ekosisteminde bu konudaki teknik ve ticari bilgi birikiminin eksikliğinden yavaş ilerler durumda. IAB Avrupa, Programatik Satın Alma’nın çalışma sistemi ve Avrupa dijital ekosistemindeki yerini açıklamak adına “Programatik Satın Alma Çalışma
Komitesi” oluşturmak gibi faaliyetlerde bulunuyor. Komite, Programatik’in hem Avrupa içerisinde hem de IAB ABD’nin diğer girişimleriyle kıyaslama imkânı sağlayabilmek adına birtakım standartları tanımlayacak. Komite ayrıca, konuyla ilgili taraflar hakkında araştırmalar düzenleyerek, eğiticim projeleri yürütecek.

Programatik Satın Alma’nın hızlı büyümesi bir yana, pazar büyüklüğü hakkında hala güvenilir ve kapsamlı bilgi eksikliği bulunuyor. Bu nedenle IAB Avrupa, AdEx Benchmark Çalışma Komitesi ve IHS işbirliği ile 2014’ün 3.çeyreğinde yayınlanacak araştırmada Avrupa’nın Programatik Satın Alma Pazar büyüklüğü hakkında da çalışmalar yapacak.

IAB Avrupa, yayınladığı ilk Programatik Satın Alma Tanıtım Belgesi ile dijital reklamcılık sektörünü eğitici girişimlerin startını veriyor. Belge; ADTECH, AppNexus, AudienceScience, Cxense, The Exchange Lab, Improve Digital, Yahoo!, Xaxis ve White & Case firmalarından elde edilen verilerle üretilmiş olup, konu hakkında sade açıklamalar sunuyor. Bu sayede muhtelif Avrupa pazarları hakkında fırsatlar da göz önüne serilmiş oluyor.
Belge; Programatik Satın Alma’nın daha fazla geliştiği Almanya, Fransa, Hollanda ve İngiltere pazarlarının analizlerinin yanı sıra, mobil, video, rich medya, sosyal medya ve bu mecraların masaüstü display seviyesine ulaşmaları hakkında da açıklayıcı işaretler sunuyor.

Tanıtım Belgesi ayrıca; tüketicilerin mobile yönelmesi, gerçek zamanlı erişim beklentileri ve, sosyal medyanın mobil kanallara kayması gibi nedenlerle birlikte Programatik Satın Alma’nın mobilde de giderek arttığını ortaya koyuyor. Online video reklamcılığını büyüme potansiyeli, Programatik Satın Alma’nın bu formatta büyümesine yönelik önemli bir etki sağlıyor.

“IAB Avrupa Programatik Satın Alma Tanıtım Belgesi, big data’nın kontrolü, dijital reklamcılık karmasında Programatik’in rolü ve şeffaflığı da dâhil olmak üzere sektörün karşılaştığı mevcut zorlukları işaret ediyor.” Appnexus EMEA & APAC Bölgeleri Kıdemli Pazarlama Direktörü ve Programatik Satın Alma Çalışma Komitesi Üyesi Graham Wylie sözlerine “Programatik teknolojisi olgunlaştıkça ve satın almacıların ve satış sorumlularının donanımlarının bu derecede artmasının gerekliliği gibi bazı engeller mevcut. Ancak her şeye rağmen,
Programatik’in Avrupa dijital reklam sektörünün yeni vizyonunun arkasındaki güç olarak
gelişmeye devam ediyor.” cümleleri ile devam etti.

IAB Avrupa Kıdemli Danışmanı Alison Fennah, “IAB Avrupa, araştırmalar üreterek, standartlar ve en iyi uygulama kuralları belirleyerek Programatik Satın Alma’yı desteklemeyi görev edinmiş durumda. Bütün bu çalışmalar firmaların daha kolay ticaret yapabilmeleri için yürütülmüş ve reklamveren ile sektörün diğer mensupları tarafından kabul görmüş durumdadır. Marka reklamcılığını, programatik disiplini içinde destekleme amacıyla ile birlikte,
IAB Avrupa Marka Reklamcılığı Komitesi 6 önerilmiş marka reklamcılığı formatını, “Brand Builders”ı tanımladı.
Formatlar, reklamverenlere yeni markalaşma ortamı sunuyor. IAB Avrupa, Geniş ölçüdeki reklamverenlere yüksek değerde ve kalitede envanter artışını kamçılayarak, Programatik Satın Alma’nın, dijital reklamcılık ekosistemi içindeki yerini yükseltmeyi planlıyor.

Tanıtım Belgesi’ne buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: IAB basın bülteni

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın